7 savjeta kako zatrudniti što prije

Spremni ste da zatrudnite i želite to čim prije? Iako majka priroda ima primarno svoje prste u tome, postoje neke stvari koje možete učiniti ili ne učiniti kako biste povećali svoje šanse da zatrudnite što je prije moguće. Navodimo 7 savjeta od stručnjaka koji vam mogu pomoći:

  1. Prije svega, obavite pregled kod ginekologa. Pitajte svog ginekologa o proizvodu za trudnice koji sadrži biološki aktivnu folnu kiselinu koja pomaže u zaštiti od nekih urođenih mana, kao što je spina bifida. Folna kiselina djeluje u ranim fazama trudnoće, pa je zato važno započeti sa njenim unosom čak i prije nego što zatrudnite. Ako imate bilo kakve osnovne zdravstvene probleme, oni moraju biti pod kontrolom prije nego što možete sigurno ostati u drugom stanju.
  2. Upoznajte bolje svoj menstrualni ciklus. Razumijevanje vam pomaže da znate kada ste najplodniji. Period ovulacije je najbolje vrijeme za trudnoću. Zapravo, ovulacija je vrijeme da se fokusirate na seks. Prepoznajte znakove ovulacije kao što je pojava specifične sluzi u rodnici (kao bjelance jajeta).
  3. Ne zamarajte se o najboljim položajima za trudnoću. Postoje mitovi o najboljim položajima za trudnoću, ali oni su samo to - mitovi. Zaista ne postoje naučni dokazi koji govore da je misionarska poza bolja nego da je žena na vrhu kada je u pitanju maksimiziranje vaših šansi da napravite bebu. Vrlo rijetko, grlić materice žene je u neobičnom položaju u kojem određeni položaji mogu napraviti razliku. Određeni položaji koji prkose gravitaciji, kao što su sjedenje ili stajanje tokom snošaja, mogu otežati spermi da putuje ka gore.
  4. Još jedan od mitova je da nakon snošaja ostanete ležati u krevetu sa podignutim nogama. Zapravo, dobar je savjet da ostanete ležati u krevetu 10 do 15 minuta, ali ne trebaju vam noge u zraku jer se vaša karlica ne pomiče kada dignete noge u zrak. To je dovoljno vremena da sperma uđe u grlić maternice. Za to vrijeme nemojte ići u kupatilo jer će dosta sperme da iscuri.
  5. Ne pretjerujte sa seksom. Svakodnevni seks čak i tokom plodnih dana (ovulacije) neće nužno povećati vaše šanse za trudnoću. Općenito, svaka druga noć u vrijeme ovulacije pomaže da povećate vaše šanse za trudnoću. Vaša jača polovina bi trebala da poradi na nekim detaljima kao što su da izbjegava nošenje uske odjeće, izbjegavanje toplih kupki i hidromasažnih kada, izbjegavanje nošenja mobilnog uređaja blizu testisa (npr u đepu) itd. jer sve navedeno može da umanji kvalitet sperme.
  6. Otklonite stres kako god znate. Stres zapravo može ometati ovulaciju. Dakle, što ste opušteniji, to bolje! Sve što vam pomaže da se oslobodite stresa je u redu, sve dok je zdravo.
  7. Živite zdravo. Vježbanje je zdrava navika posebno ako vam pomaže da održite svoju idealnu težinu. Međutim, previše vježbanja može stopirati vašu ovulaciju. E sad, šta znači previse vježbanja? Ono može biti potpuno različito za različite žene. Ako ste tvrdokorni vježbač i još uvijek redovno dobivate menstruaciju, vaš režim vježbanja najvjerovatnije nije problem. Ali i tada je pametno usporiti jer ni menstruacija nije garant da vam vježbanje ne ometa ovulaciju. Najbolji način da povećate svoje šanse da zatrudnite, a istovremeno imate zdravstvene koristi od redovnog vježbanja, je da vježbate umjereno.

Prestanite pušiti. Osim svih drugih negativnih posljedica pušenja na zdravlje, ova gadna navika također smanjuje plodnost, utiče na nivoe estrogena i ovulaciju.

Ne brinite previše o svom dnevnom planu jer i to je stres. Osamdeset pet posto žena će ostati trudne u roku od godinu dana.

Sretno!

 

Povezani proizvodi

FEMIBION 1
PLANIRANJE +
RANA TRUDNOĆA

Podržava potrebe žene tokom planiranja trudnoće i rane faze trudnoće kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE
FEMIBION 2
TRUDNOĆA +
DOJENJE

Podržava potrebe žene od 13 sedmice trudnoće i tokom dojenja kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE

Uvoznik i distributer:

EL PHARMA

Procter & Gamble Health