ČESTO POSTAVLJANA PITANJA I ODGOVORI

Dokazano je brojnim istraživanjima da majčino mentalno i fizičko zdravlje, stil života i ishrana mogu imati velikog uticaja na razvoj ploda. Zato se trebate pobrinuti da imate dobro zdravlje, vodeći zdrav način života i konzumirajući zdravu izbalansiranu hranu. Evo nekoliko načina kako da pripremite svoje tijelo:

  • recite svome ljekaru da planirate bebu
  • ako pušite, važno je da prekinete ovu lošu naviku
  • vodite računa o svojoj težini konzumiranjem balansirane dijete
  • održavajte umjerenu fizičku aktivnost
  • zakažite pregled kod zubara
  • izbjegavajte toksine iz okoline kad god to možete
  • ako Vas zabrinjava mogućnost nasljeđivanja određenih nasljednih bolesti, razgovarajte sa Vašim ljekarom.

Kako biste pripremili svoje tijelo za trudnoću, kao dodatak izbalansiranoj ishrani, počnite s korištenjem folne kiseline/folata kroz dodatnu suplementaciju – kao što je Femibion 1.* Na ovakav način ćete podići nivo folata u svome tijelu baš u pravo vrijeme – prije trudnoće.

Ako imate specijalno medicinsko stanje, kao što je uzimanje lijekova zbog epilepsije, konsultujte se sa Vašim ljekarom jer biste trebali povećati dnevni unos folne kiseline.

* Uzimanje dodatnih količina folne kiseline podiže u tijelu buduće majke nivo folata u organizmu. Nizak nivo folata u trudnoći, a posebno u prvim danima trudnoće je riziko faktor pojave defekta neuralne cijevi kod fetusa. Zato se preporučuje da žena uzima 400 µg folne kiseline na dan kao nadopunu ishrani i to najmanje jedan mjesec prije začeća i prva tri mjeseca nakon začeća.

Postoji više načina da odredite kada su Vaši plodni dani. Jedna od pet žena osjeća blagu bol u vrijeme ovulacije. Ako ste jedna od njih, zabilježite te dane tokom mjeseca i upražnjavajte intimne odnose par dana prije. Tehnički, začeće je moguće oko dva dana prije i jedan dan nakon ovulacije. Budući da tačan dan ovulacije nije moguće odrediti, period od desetog do sedamnaestog dana menstruacijskog ciklusa (računajući od prvog dana menstruacijskog ciklusa koji u prosjeku traje 28 dana) smatra se plodnim danima žene. Svakako upražnjavajte intimne odnose bez zaštite kako biste povećali šansu za začeće u bilo kojem periodu mjeseca. Ako ste Vi i Vaš partner plodni, postoji šansa od 15% do 25% da ćete začeti.

Prije svega, izbalansirana zdrava prehrana i životni stil igraju ključnu ulogu u začeću. Također, u ovom periodu biste trebali uzimati i određenu dopunu ishrani. Istraživanja pokazuju da žene u reproduktivnom periodu ne uzimaju dovoljno određenih potrebnih nutrijenata kao što su folat i željezo. Više o ovoj temi možete pročitati ovdje.

Posebno obratite pažnju na adekvatan unos folne kiseline/folata* ne samo tokom već i prije trudnoće. Zeleno lisnato povrće i kvasac su glavni izvori folata. Međutim, iako neka hrana sadrži folat*, njegov unos u organizam nije dovoljan pa se preporučuje dodatni dnevni unos od 400 µg najmanje jedan mjesec prije začeća uz balansiranu ishranu i zdrav način života.

* Uzimanje dodatnih količina folne kiseline podiže u tijelu buduće majke nivo folata u organizmu. Nizak nivo folata u trudnoći, a posebno u prvim danima trudnoće je riziko faktor pojave defekta neuralne cijevi kod fetusa. Zato se preporučuje da žena uzima 400 µg folne kiseline na dan kao nadopunu ishrani i to najmanje jedan mjesec prije začeća i prva tri mjeseca nakon začeća.

Folat ili vitamin B9 spada u grupu esencijalnih vitamina, tj. onih vitamina koje tijelo ne može samo sintetisati pa ih mora uzimati putem vanjskih izvora (putem hrane ili suplementima). Folati su neophodni za ispravan rast i razvoj organizma. Folati podrazumijevaju široki raspon sličnih elemenata koji pokazuju vitaminsku aktivnost u koje spada i sintetski oblik tzv. folna kiselina kao i folati iz prirodnih izvora tj. iz hrane.

Folna kiselina je sintetski oblik vitamina B9 kojeg organizam mora prevesti u aktivan oblik koji je jedini koristan organizmu. Međutim, svaka druga žena ne može da prevede folnu kiselinu u njen aktivni oblik, što znači da upotreba klasičnih oblika folne kiseline putem suplemenata ne daje zadovoljavajuće količine folata u organizmu. Kompanija Merk je iz tih razloga proizvela prvi biološki aktivni oblik folne kiseline u svijetu, Metafolin® (koji se nalazi u Femibionu 1 i Femibionu 2) kojeg organizam ne mora prevoditi jer se već nalazi u aktivnom obliku i tijelo je može u potpunosti iskoristiti. Tako da svaka žena, bez obzira da li može ili ne metabolisati folnu kiselinu u biološki aktivnu, ima benefit od upotrebe Metafolin®. Rutinski testovi, za određivanje toga da li spadate u žene koje mogu ili ne metabolisati folnu kiselinu, se ne rade tako da ne možete znati kojoj skupini pripadate. Način da izbjegnete nedoumicu i neadekvatan unos folne kiseline jeste da koristite biološki aktivan oblik iste.

Nakon začeća, svi organi Vaše bebe se formiraju u prvih 12 sedmica trudnoće! Nakon toga, beba je potpuno formirana i samo treba da poraste. Iz ovog razloga, rizik od nastanka nekih nepravilnosti je visok u periodu između 14 i 55 dana nakon začeća. Od momenta kada se oplođena jajna stanica poveže sa Vašim uterusom, bebin sistem se povezuje sa Vašim tijelom preko placente. Iako je placenta barijera koja sprječava ulazak štetnih materija iz Vašeg u bebino tijelo, neke materije ipak to uspijevaju, kao što su lijekovi, nikotin, droge, alkohol i na taj način mogu uticati na normalan razvoj i rast fetusa. Nažalost, ovo može dovesti do abnormalnog razvoja i pobačaja. Iz navedenih razloga, jasno je da se moraju izbjegavati štetne supstance barem tokom cijele trudnoće i dojenja.

Da! Potpuno je normalno biti uplašena! Promjene raspoloženja su sasvim normalne zbog svih ekstra hormona koji sada kruže Vašim tijelom. U jednom momentu se osjećate predivno pri pomisli da ćete držati Vašu bebu u naručju, a u drugom možete histerisati jer ne možete da pronađete ključeve od auta! Ljudi koji vas okružuju mogu biti malo zbunjeni, ali objasnite im da ste trenutno presenzitivni i razumjet će! Nedostatak sna može također uticati na Vaše raspoloženje, pa se pobrinite da imate dovoljno sati sna. Barem osam sati noću, uz koji ekstra sat po danu, bi bilo idealno.

Naravno da može jer folna kiselina utiče na mnoge važne procese i nakon prvog trimestra trudnoće. Već smo spomenuli da folna kiselina/folat igra važnu ulogu u razvoju neuralne cijevi* fetusa u prvom trimestru trudnoće. Nakon prvog trimestra (12 sedmica), bebini organi su formirani, ali potreba za većim nivoima folne kiseline/folata ostaje tokom cijele trudnoće i dojenja. Folati doprinose rastu tkiva majke, uključujući rast placente i normalnom formiranju krvi i diobi stanica.

* Uzimanje dodatnih količina folne kiseline podiže u tijelu buduće majke nivo folata u organizmu. Nizak nivo folata u trudnoći, a posebno u prvim danima trudnoće je riziko faktor pojave defekta neuralne cijevi kod fetusa. Zato se preporučuje da žena uzima 400 µg folne kiseline na dan kao nadopunu ishrani i to najmanje jedan mjesec prije začeća i prva tri mjeseca nakon začeća.

Niste jedini s ovom brigom, ali biste se trebali obuzdati od prejedanja. Hrana bogata šećerima diže nivo šećera u vašoj krvi veoma brzo što uzrokuje dodatno lučenje insulina i energetski pad veoma brzo nakon toga. Bitno je držati nivo šećera u Vašoj krvi što stabilnijim, izbjegavajući prerađene šećere i uzimajući peciva od cjelovitog zrna, smeđu rižu i pastu koji sadrže složene šećere. Ako nikako ne možete bez slatkog, bolje je konzumirati smoothie od voća, sušeno voće ili jogurt sa kašičicom meda. Također, česti i manji obroci mogu Vam pomoći da savladate osjećaj stalne gladi za hranom, drže stabilnim nivo šećera u krvi, pozitivno utiču na jutarnju mučninu.

Mliječni proizvodi kao što su mlijeko i jogurt su odličan izvor kalcija i vitamina B12, ali nisu jedini izvori. Mnogo povrća sadrži dovoljne količine kalcija, kao što su kelj, komorač i špinat. Orašasti plodovi (npr. lješnjaci, pistacije…) i sjemenke (npr. mak i sezam) dobar su izvor kalcija. Mineralna voda obogaćena kalcijem također može da dopuni dnevne potrebe za ovim mineralom.

Dijeta bez mesa, ali koja uključuje drugu hranu životinjskog porijekla, kao što su jaja, mliječni proizvodi, riba, sasvim je u redu. Ipak, bilo bi dobro dodatno unositi određene minerale kao što su željezo, jod, cink i kalcijum. Nije preporučljivo tokom trudnoće ne unositi nikako namirnice životinjskog porijekla (kao što to rade vegani) jer je tijelu teško dobiti potrebne količine B12 vitamina koji se javlja samo u hrani životinjskog porijekla. Vitamin D, željezo i kalcijum također mogu biti problematični kod vegana.

Desni koje krvare su veoma česta pojava tokom trudnoće kako zbog hormona tako zbog pojačanog protoka krvi u desnima. Nažalost, ova pojava povećava rizik za bolesti zubnog mesa. Bolesno zubno meso može dovesti do bolesti zuba, ali i do pobačaja.

Pored izbjegavanja hrane bogate šećerom, važno je prati zube nakon svakog obroka, najmanje tri puta na dan po dvije minute. Ako niste u mogućnosti prati zube odmah nakon obroka, možete kao alternativu koristiti žvakaće gume bez šećera. Žvakaće gume bez šećera neutraliziraju kiselinu iz naslaga. Efekat se postiže žvakanjem najmanje 20 minuta odmah nakon jela ili zaslađenog pića. Važno je uvijek voditi zdrav način života i hraniti se balansiranom hranom. Ako patite od jutarnjih mučnina i povraćanja, sačekajte 30 minuta nakon povraćanja, a prije pranja zuba i započnite pranje zuba ispiranjem usta običnom vodom. Ukoliko Vam je pranje zuba neizvodljivo, ispiranje usta običnom vodom bi trebalo da bude zadovoljavajuće.

Stalna izloženost stresu nije dobra ni u koje vrijeme, a posebno u vrijeme trudnoće. Stres je veoma teško mjeriti pa je teško reći da li i koliko utiče na Vašu bebu. Također, neizvodljivo je potpuno izbjeći stres tokom svih devet mjeseci trudnoće, odnosno pokušavajući izbjeći stres vjerovatno ćete se „stresirati“ još više. Razmislite o tome da ćete morati umanjiti svoje radno opterećenje i vjerovatno razgovarati sa šefom. U međuvremenu, beba se može nositi sa jednim lošim danom, a Vi pokušajte da se opustite!

Samo zato što ste trudni, ne znači da morate mirovati cijelo vrijeme. Dok ste zdravi i dok nema medicinskih komplikacija, fizička aktivnost je veoma važna i poželjna. Vezano za ovu temu, svakako biste trebali konsultovati Vašeg ljekara. Pročitajte više o ovoj temi ovdje.

 

Povezani proizvodi

Femibion 1
FEMIBION 1
PLANIRANJE +
RANA TRUDNOĆA

Podržava potrebe žene tokom planiranja trudnoće i rane faze trudnoće kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE
Femibion 2
FEMIBION 2
TRUDNOĆA +
DOJENJE

Podržava potrebe žene od 13 sedmice trudnoće i tokom dojenja kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE

Uvoznik i distributer:

EL PHARMA

Procter & Gamble Health