Strah od poroda

Carski rez

Carski rez može biti planiran ili neplaniran. Predstavlja operativni zahvat s ciljem donošenja na svijet vaše bebe. Buduće mame ne mogu same odlučiti da li će rodit carskim rezom ili prirodnim vaginalnim putem. Carski rez se izvodi isključivo iz medicinskih razloga i predstavlja ozbiljan operativni zahvat na području abdomena. Kao i svaka operacija, carski rez sa sobom nosi rizike pojačanog krvarenja nakon poroda, stvaranja ugruška, ozljedu unutrašnjih organa majke, povredu novorođenčeta, infekciju i sl.

Planirani carski rez

U nekim slučajevima, carski rez je sigurnija opcija porođaja u odnosu na vaginalni. Takvi slučajevi su npr:

  • Placenta previa – nisko položena posteljica
  • Beba je u nepovoljnom položaju – okrenuta na zadak
  • Višestruka trudnoća
  • HIV ili genitalni herpes
  • Prijašnje velike operacije abdomena majke
  • Prethodni porod koji je završen carskim rezom
  • Beba velike porođajne mase
  • Maternica izrazito spuštena i prekriva debelo crijevo

Nema dokaza da vaša visina ili veličina vaše bebe mogu predvidjeti da li će vam trebati carski rez. To što ste niski ili imate malu karlicu ili mala stopala ne utiče na to da li možete imati vaginalni porod. Postoji veća vjerovatnoća da ćete imati carski rez ako imate prekomjernu težinu ili ste stariji od 40 godina.

Ukoliko se planira, carski rez se obično dešava u 39 sedmici trudnoće. Cilj je uraditi carski rez prije prirodnog poroda. Bebe rođene prije 39 sedmice trebaju pomoć pri disanju. Ponekad se radi carski rez i prije 39 sedmice posebno ako se radi o višestrukoj trudnoći.

Neplaniran carski rez

Neplaniran carski rez se radi kada beba treba brzo da se porodi jer prvobitni plan poroda ne ide kako je planirano. Takvi slučajevi su npr:

  • Slabi otkucaji srca bebe
  • Problem sa posteljicom ili pupčanom vrpcom
  • Porod koji ne napreduje

Mame koje su rodile carskim rezom moraju da paze na proces oporavka. Nakon poroda carskim rezom, obično se ostaje u bolnici oko 5 dana, ovisno o pravilima medicinske ustanove gdje je carski rez urađen. Rana je vrlo bolna i prvih par dana veoma je teško stati na noge, dio žena ima poteškoće sa mokrenjem i stolicom, stezanje maternice (što je prirodan proces vračanja maternice u prvobitno stanje) nakon carskog reza je izrazito bolno.

Oporavak nakon carskog reza

Pridržavajte se uputa ljekara i babice. Krećite se ali polako i sa oprezom, prvih nekoliko sedmica nakon poroda nemojte dizati teške predmete niti čučati. Redovno unosite tečnost u organizam koja vam treba radi oporavka i proizvodnje mlijeka. Održavajte ranu čistom. Dani oporavka će brzo proći, pa ćete moći i uživati više sa svojom bebom.

 

Povezani proizvodi

FEMIBION 1
PLANIRANJE +
RANA TRUDNOĆA

Podržava potrebe žene tokom planiranja trudnoće i rane faze trudnoće kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE
FEMIBION 2
TRUDNOĆA +
DOJENJE

Podržava potrebe žene od 13 sedmice trudnoće i tokom dojenja kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE

Uvoznik i distributer:

EL PHARMA

Procter & Gamble Health