Trudnoća i averzija prema određenoj vrsti hrane

Tokom trudnoće promjene u apetitu su veoma česte i snažno mogu da utiču na variranje u tjelesnoj masi. Nije rijetko da se kod trudnica pojavi i averzija prema pojedinoj hrani. Važno je reći da je mišljenje da žena tokom trudnoće mora jesti za dvoje mit. Važan je kvalitet, a ne kvantitet hrane koja se unosi. U trudnoći, tijelo žene ima pojačanu potrebu za pojedinim mineralima i vitaminima kao što su folat, holin, jod, DHA i ostali. Ukoliko povraćate i to vas spriječava da uzimate adekvatne količine hrane, svakako se obratite svome ginekologu.

Šta je to averzija prema hrani?

Averzija prema hrani je intenzivan osjećaj da vam određena vrsta hrane ne godi, da je ne volite uz neugodan fizički osjećaj kada tu istu hranu vidite i osjetite njen miris. Ovaj osjećaj je najčešće vezan za vaše emocionalno stanje, a ne za hranu koja ga izaziva. Averzija prema određenoj vrsti hrane tokom trudnoće je normalna i veoma česta pojava jer pogađa 6 od 10 trudnica i može predstavljati priličan izazov za zdravu i izbalansiranu ishranu.

Averzija prema hrani – kada se javlja i kada prestaje?

Averzija prema hrani je obično povezana sa pojavom mučnine u trudnoći i svoj vrhunac dostiže u prosjeku od 6 do 14 sedmice trudnoće. Budući da je prolazna, hranu na koju ste imali averziju možete pokušati ponovo konzumirati kasnije tokom trudnoće.

Hrana i pića na koje trudnice najčešće imaju averziju su alkohol, meso, kafa, čaj, masna hrana, začinjena hrana, jaja i sl.

 

Povezani proizvodi

FEMIBION 1
PLANIRANJE +
RANA TRUDNOĆA

Podržava potrebe žene tokom planiranja trudnoće i rane faze trudnoće kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE
FEMIBION 2
TRUDNOĆA +
DOJENJE

Podržava potrebe žene od 13 sedmice trudnoće i tokom dojenja kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE

Uvoznik i distributer:

EL PHARMA

Procter & Gamble Health