Važnost upotrebe DHA u periodu dojenja

Dojenje je hrana, lijek i ljubav. Za bebe je u prvim mjesecima života majčino mlijeko jedini izvor hranljivih materija. U ovom periodu beba ima potrebu za esencijalnim materijama koje su neophodne za pravilan rast i razvoj i najidealnije je da ih dobije putem majćinog mlijeka. Jedna od esencijalnih komponenti, koju beba dobija od majke preko mlijeka dok doji, je i DHA (dokozaheksaenoinska kiselina, tj. omega-3 masna kiselina).

Koncentracija DHA u majčinom mlijeku može da varira u zavisnosti od ishrane majke i suplementne terapije. Istraživanja su pokazala da se u Evropi generalno ne unosi dovoljno DHA i pretpostavka je da je razlog manja konzumacija ribe u svakodnevnoj ishrani. Povećana potreba unosa DHA kod trudnica, javlja se nakon 22 sedmice trudnoće i traje sve do kraja perioda dojenja. Iz navedenih razloga, EFSA (Evropska agencija za bezbijednost hrane) preporučuje dodatnu suplementaciju trudnica i dojilja sa 100-200 mg DHA na dan.

DHA je neophodna za pravilan razvoj i funkciju mozga i retine oka, a kada govorimo o tek rođenoj bebi, posebno intenzivan period je prvih 4-5 mjeseci nakon poroda.

Što se tiče majke, redovnim unosom DHA u toku trudnoće, smanjuje se mogućnost pojave postporođajne depresije.

 

Povezani proizvodi

FEMIBION 1
PLANIRANJE +
RANA TRUDNOĆA

Podržava potrebe žene tokom planiranja trudnoće i rane faze trudnoće kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE
FEMIBION 2
TRUDNOĆA +
DOJENJE

Podržava potrebe žene od 13 sedmice trudnoće i tokom dojenja kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE

Uvoznik i distributer:

EL PHARMA

Procter & Gamble Health