Krvni pritisak u trudnoći, koji je normalan? Šta uraditi u pojedinim slučajevima?

Tokom trudnoće tijelo prolazi kroz brojne fizičke promjene kako bi se prilagodilo bebinom rastu i razvoju. Tokom ovih, turbulentnih 9 mjeseci, u idealnom slučaju krvni pritisak će biti u granicama normale. Određena manja odstupanja od uobičajenog krvnog pritiska su normalna. Hormon progesteron opušta zidove vena. Ovo čini da krvni pritisak pada tokom prvog i drugog trimestra. Možete osjetiti nesvjesticu nakon predugog stajanja ili ukoliko naglo ustanete. Najniži krvni pritisak je uglavnom na sredini trudnoće i postepeno počinje ponovo da raste nakon 24. nedjelje. Do ovog perioda, tijelo žene stvara dodatnu litru krvi, koje srce mora da pumpa kroz kardiovaskularni sistem. Ukoliko je sve kako treba, krvni pritisak treba da se vrati na nivo od prije trudnoće tokom posljednjih nekoliko nedjelja pred porođaj.

U trudnoći daleko češće dolazi do hipertenzije, nego do hipotenzije, javljajući se kod oko 10% trudnica. Hipertenzija u trudnoći može da se podijeli u dvije grupe: hronična hipertenzija i trudnička hipertenzija. Kod hronične hipertenzije, povišen pritisak je postojao i prije trudnoće ili se javio prije 20. nedjelje trudnoće. Ovo stanje može ostati i nakon porođaja.

Trudnička hipertenzija se uopšteno javlja nakon 20. nedjelje trudnoće. Istraživanja su pokazala da godine trudnice, gojaznost i pojedini zdravstveni problemi mogu da povećaju rizik za pojavu hipertenzije u trudnoći. Iako se hipertenzija obično povuče nakon porođaja, postoji veći rizik da se hipertenzija javi i kasnije u životu, ukoliko je postojala u trudnoći.

Preporučuje se redovno mjeriti krvni pritisak na prenatalnim pregledima te time spriječiti moguće komplikacije. Vaš ljekar će obratiti pažnju na simptome koji mogu da ukažu na potencijalno opasno stanje koje se naziva preeklampsija, naročito u kasnijoj fazi trudnoće.

Preeklampsija još uvijek nije sasvim rastumačena od strane stručnjaka, ali pretpostavlja se da se dešava onda kada placenta ne vrši sasvim dobro svoju funkciju. Ovo stanje može da dovede do visokog pritiska i drugih problema. Kod žena koje su i prije trudnoće imale povišen krvni pritisak ili su razvile trudničku hipertenziju, postoji povećan rizik od javljanja preeklampsije. Povećan rizik postoji ako se trudnička hipertenzija razvije nakon 35. nedjelje trudnoće. Ukoliko primjetite neke neuobičajene sipmtome, poput naleta vrućine praćenih crvenilom lica, vrata ili gornjeg dijela grudnog koša, oticanje šaka ili stopala, glavobolje, kratkog daha, abdominalnog bola, mučnine, povraćanja, promjena vida potrebno je odmah reagirati da bi se izbjegla potencijalna po život opasna stanja. Doktor će vam preporučiti česte preglede kako zbog praćenja rasta bebe, tako i zbog testova urina i krvi. Ukoliko primjetite da se beba manje pokreće nego što je uobičajeno, trebalo bi da se konsultujete s ljekarom. Preporučuje se odlazak na sistematski pregled i prije trudnoće kako bi se bilo kakve abnormalnosti sa pritiskom na vrijeme utvrdile. Poboljšajte svoje zdravlje kroz zdravu prehranu, kontrolu svih postojećih hroničnih stanja, ograničite unos alkohola, prestanite s pušenjem, bavite se umjerenom fizičkom aktivnošću triput sedmično te na taj način doprinesite svom zdravlju i zdravlju bebe.

 

Povezani proizvodi

FEMIBION 1
PLANIRANJE +
RANA TRUDNOĆA

Podržava potrebe žene tokom planiranja trudnoće i rane faze trudnoće kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE
FEMIBION 2
TRUDNOĆA +
DOJENJE

Podržava potrebe žene od 13 sedmice trudnoće i tokom dojenja kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE

Uvoznik i distributer:

EL PHARMA

Procter & Gamble Health