Razvijanje ploda po trimestrima – drugi i treći trimestar

Drugi trimestar karakteriziran je ubrzanim rastom fetusa i u ovom periodu majka po prvi put počinje osjećati pokrete fetusa.

Djetetove kosti postaju tvrđe, hrskavicu zamjenjuje kost. Djetetovu kožu sada prekrivaju fine, tzv. lanugo dlačice. Njihova funkcija je zaštita djetetove kože. Ispod tanke kože nakuplja se masno tkivo koje predstavlja rezervoar energije. Glava je proporcionalno veća. Prepoznaju se korijen nosa i formirani su obrazi. Pojavljuju se kosa i obrve, a lice se sve jasnije profilira. Noge rastu i produžavaju se te postaju duže od ruku. Organi za disanje se sve više razvijaju, a tome značajno pridonose pokreti udisanja i izdisanja plodove vode. Polako se razvija i sluh tako da u 18-toj sedmici trudnoće dijete počinje čuti - čuje majčine otkucaje srca, disanje, probavu u crijevima, glas. Diferencira se vanjsko spolovilo te se ultrazvučno jasno može utvrditi u 18-toj sedmici trudnoće. Koštana srž počinje proizvoditi krvne stanice umjesto jetre i slezene koje su to činile do sada. Započinje rad probavnih organa. Mekonij, koji će nakon rođenja biti djetetova prva stolica, počinje se formirati u crijevima. Formiraju se otisci prstiju.

Treći trimestar karakteriziran je značajnijim dobivanjem fetusa na težini.

Fetus sada često štuca, što ponekad majka možete i osjetiti. Dobiva na težini i to 200 do 250 grama u sedmici, raste mišićna masa i povećava se količina masnog tkiva. Počinje sam regulisati tjelesnu temperaturu. Rast u dužinu se usporava. Pluća su u potpunosti razvijena te se fetus priprema za vanjski svijet vježbanjem disanja udisanjem i izdisanjem plodne vode. Verniks, odnosno bijeli sloj koji prekriva fetusovu kožu, sve je gušći radi bolje zaštite, a lanugo dlačice koje su do sada prekrivale fetalnu kožu polako otpadaju i pojavljuju se prave dlačice. Fetus se postavlja u konačni stav za porođaj i to najčešće glavicom, a rjeđe zatkom odnosno guzom ili poprečno.

 

Povezani proizvodi

FEMIBION 1
PLANIRANJE +
RANA TRUDNOĆA

Podržava potrebe žene tokom planiranja trudnoće i rane faze trudnoće kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE
FEMIBION 2
TRUDNOĆA +
DOJENJE

Podržava potrebe žene od 13 sedmice trudnoće i tokom dojenja kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE

Uvoznik i distributer:

EL PHARMA

Procter & Gamble Health