Zašto je holin od izuzetne važnosti tokom trudnoće i dojenja?

Holin je esencijalni nutrijent koji ima izuzetno značajnu ulogu u stvaranju, rastu, razvoju i funkciji svih ćelija organizma. Beba potreban holin ne može sama da stvara pa je potpuno ovisna od prisustva holina u krvi majke. Holin je ključan u nastanku i ispravnoj funkciji posteljice posebno u samom začetku njenog stvaranja. Tome u prilog ide i činjenica da su potrebe trudnice za holinom za 20% veće u odnosu na stanje koje nije trudnoća, kao i to da posteljica (placenta) sadrži 50 puta više holina od krvi majke. Holin je neophodan za razvoj i funkciju mozga, proizvodnju neurotransmitera acetilholina, procese metabolizma koji uključuju metilaciju, stvaranje neurona i njihovu daljnju diferencijaciju…

Općenito, holin je veoma bitan u trudnoći zbog brze i obimne ćelijske diobe svih ćelija kako kao gradivna komponenta tako i u smislu ispravnog funkcionisanja organa.

Metabolizam holina je usko vezan i ima veliki uticaj na iskoristljivost same folne kiseline. Tako da ako nema dovoljno holina, nema dovoljno ni folata bez obzira koliko se unosi u organizam.

S druge strane, nedostatak holina može dovesti do akumulacije triglicerida u jetri i posljedično pojave masne jetre. Također, nedostatak holina utiče negativno na metabolizam homocisteina što kao posljedicu ima akumulaciju homocisteina u krvi koji može dovesti do povećanog rizika za kardiovaskularne bolesti i druge komplikacije u trudnoći.

Novorođenče i holin

Holin nije važan samo za razvoj fetusa već i za rast i razvoj tek rođenog djeteta. Priroda se pobrinula da tek rođeno dijete holin dobija od majke putem dojenja. Tako da dojilje imaju za 30% veću potrebu holina. Naučna istraživanja su pokazala da se u krvi žene nakon poroda nalazi 50%-100% više holina s ciljem da ga se obezbijedi dovoljno u dojkama, odnosno mlijeku. U krvi novorođenčeta također je povišen nivo holina narednih 12-24 mjeseca od porođaja s ciljem da ga se obezbijedi dovoljno u mozgu i svim ostalim tkivima koja iznimno brzo rastu i razvijaju se. Povećan unos holina od strane majke utiče na povećanu koncentraciju holina u majčinom mlijeku. Novorođenčad koja ne doje, holin dobijaju iz formula za prehranu novorođenčad čiji je on obavezan sastojak.

Zanimljivosti:

  • U korteksu mozga je 2x povećan nivo fosfolipida (u čiji sastav ulazi holin), a 3x u bijeloj masi mozga u periodu od 10 sedmice pa do kraja 2 godine života.
  • Prosječno beba udvostručuje svoju težinu svakih 5 mjeseci po porodu. Za 12 mjeseci beba će imati 2,5-3 puta veću težinu u odnosu na porođajnu.

Koji su izvori holina?

Kod odraslih osoba dio holina se sintetizira od strane organizma, dok se veća potrebna količina mora unijeti putem hrane i/ili dodataka prehrani. Prirodni najbogatiji izvori holina su životinjskog porijekla i tu spadaju mlijeko, jaja i meso. Na žalost, ispitivanja u Evropi i Americi su pokazala da se hranom ne mogu unijeti potrebne količine holina. Već smo spomenuli da trudnice imaju za 20% a dojilje za 30% povećanu potrebu za holinom. U oba slučaja fetus odnosno novorođenče je direktno ovisno od koncentracije holina u krvi majke.

Žene koje ne unose dovoljno hrane životinjskog porijekla, odnosno veganke i vegeterijanke, trebaju da obrate posebno pažnju na nadoknadu unosa holina.

Iz svih navedenih razloga, najvažnija evropska (EFSA*) i američka (FDA**) organizacija za hranu i lijekove preporučuju suplementaciju holina kod trudnica i dojilja, dok je Američka medicinska asocijacija donijela odluku 2017. godine da se holin mora dodati u svaki dodatak prehrani namijenjen trudnicama. Zbog njegove važnosti u prvim mjesecima života, za bebe koje ne doje, holin je obavezan sastojak formula za prehranu novorođenčadi.

* EFSA – European Food Safety Authority
** FDA – Food and Drug Administration
 

Povezani proizvodi

FEMIBION 1
PLANIRANJE +
RANA TRUDNOĆA

Podržava potrebe žene tokom planiranja trudnoće i rane faze trudnoće kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE
FEMIBION 2
TRUDNOĆA +
DOJENJE

Podržava potrebe žene od 13 sedmice trudnoće i tokom dojenja kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE

Uvoznik i distributer:

EL PHARMA

Procter & Gamble Health