Prednosti dojenja u odnosu na formule za dojenčad

Drage mame, ako ste se ikada dvoumile između dojenja i hranjenja bebe formulama bitno je da budete upućene koje benefite donosi dojenje (ukoliko imate dovoljno mlijeka) kako Vašoj bebi, tako i Vama.

Prednosti dojenja za majku

S osvrtom na kratkotrajne rizike povezane s ishranom formulama, dokazano je da postoji povezanost sa čestim infekcijama, kao što su dijareja i upale uha. Rizik od akutne upale uha (akutni otitis media) je 100% viši kod djece koja su hranjena isključivo formulama u odnosu na djecu koje su majke hranile samo svojim mlijekom, tokom prvih šest mjeseci. Relativno rijetke, ali ozbiljne infekcije i bolesti, poput respiratornih infekcija i leukemije, također su češće kod beba kojima su davane formule. Rizik hospitalizacije kod bolesti donjeg respiratornog trakta u prvoj godini života je više od 250% veći kod beba koje su hranjene formulama nego kod onih beba koje su isključivo dojene najmanje četiri mjeseca. Dokazano je i da je korištenje mlijeka u prahu za bebe povezano sa većim rizikom za pojavu hroničnih bolesti kao što su: dijabetes tip 2, astma, gojaznost.

Prednosti dojenja za bebu

Svaka mama će sigurno znati navesti neke od prednosti dojenja koje donose dobrobiti za nju i za bebu. Ali još jedan važan razlog je povezivanje i zbližavanje majke i djeteta. Neke majke su potvrdile da je jedan od glavnih razloga zašto su se odlučile na dojenje, baš taj. Pored toga, smatra se (iako još uvijek nije dokazano) da dojenje može pomoći smanjenju rizika od postporođajne depresije, ozbiljnog stanja koje iskusi skoro 13% majki. Ovaj poremećaj predstavlja rizik ne samo za zdravlje majke, već i za zdravlje bebe, zbog nemogućnosti majke da se brine o svom djetetu. Neka istraživanja su pokazala da žene koje doje, prije svega žene koje su duži period dojile, imaju manji rizik od postporođajne depresije.

Ekonomski aspekt

Pored zdravstvenih prednosti za majke i njihovu djecu, važan je i aspekt s ekonomske strane. Studija provedena prije više od jedne decenije pokazala je da je porodica u kojoj je majka dojila, a nije koristila formule u prvoj godini bebinog života, uštedila između 1.200 i 1.500 dolara. Pored toga, bolje zdravstveno stanje djeteta znači i manje troškove liječenja, više slobodnog vremena gdje mama može da se posveti bebi za igru i bolju produktivnost majke na poslu nakon porodiljskog odsustva znajući da joj je beba zdrava.

Dojenje je prirodni način da beba unese sve hranjive materije koje su joj neophodne za pravilan razvoj. Zato je bitno da nakon porođaja vodite računa o ishrani i suplementaciji, jer sada sve što unesete u organizam beba dobija putem mlijeka. Majkama se savjetuje da u periodu dojenja povećaju unos omega-3 masnih kiselina (pre svega DHA), koje su u ovom periodu zaslužne za intelektualni razvoj i motoriku. Također, folna kiselina je i dalje jako važan vitamin s čijim unosom i nakon porođaja treba nastaviti jer je sada Vaša beba dobija baš od Vas, a ona ima ulogu da se crvena krvna zrnca Vaše bebe pravilno formiraju. Da bi se folna kiselina iskoristila na pravi način, svoju ishranu bi trebalo obogatiti i vitaminima B grupe. Ishranom dobijate samo dio nutrijenata koji su potrebni na dnevnom nivou, zato se u periodu dojenja i savjetuje suplementacija dodatnim vitaminima i mineralima. Femibion 2 preparat pored folne kiseline sadrži i Metafolin®, specijalan oblik folata koji ne zahtijeva aktivaciju u organizmu, sadrži optimalni kompleks vitamina u jednoj tableti i dovoljnu količinu omega-3 masne kiseline u jednoj kapsuli, tako da uz pravilnu ishranu i Femibion 2 nećete brinuti da li je Vaša beba putem mlijeka dobila sve ono što joj treba.

Prednost dojenja – osnove

Pazite na znake gladi Vaše bebe i dojite kad god je beba gladna. Ovo se zove hranjenje „na zahtjev“. Prvih nekoliko sedmica možda ćete dojiti osam do 12 puta u roku od 24 sata. Gladne bebe pomjeraju ruke prema ustima, prave buku ili pokreću usta, ili se kreću ka Vašoj dojci. Ne čekajte da Vaša beba zaplače. To je znak da je previše gladna.

Budite strpljivi, dojite Vašu bebu onoliko dugo koliko ona želi da sisa. Nemojte žuriti svoje dijete kroz hranjenje. Bebe se obično zadrže od 10 do 20 minuta na jednoj dojci.

Ključno je da se opustite. Ako se budete opustili dok dojite, Vaše mlijeko će vjerovatno ljepše poteći. Zauzmite pozu koja Vam je najudobnija. Možete jastucima da poduprete ruke, glavu i vrat i napraviti oslonac za noge kako bi poduprli stopala i noge prije nego što počnete da dojite.

Nedostaci formule

Kravlje mlijeko obiluje kazeinom. To je protein i njegov nivo je duplo veći od nivoa proteina u ljudskom mlijeku. Ove razlike utiču na probavu i apsorbovanje hranljivih materija. Ovi proteini su idealni za uzgoj teladi, ali ne i beba. Zato svaka majka, koja je u mogućnosti, treba iskoristiti prednost dojenja. Kravlji proteini podstiču rast pogrešnih bakterija u crijevnim tkivima novorođenčadi. Stolice neugodnih mirisa i ne tako slatki mirisni dah su tu najmanji problem.

Za razliku od majčinog mlijeka, sintetičko mlijeko je konstantna hrana koja se nikada ne mijenja od početka do kraja hranjenja, od regiona do regiona, od majke do majke i od stadija rasta djeteta, što nije baš poželjno.

Da se od kravljeg mlijeka dobije krajnji produkt u vidu praha, potrebni su mnogobrojni procesi. Pri tim procesima, mlijeko izgubi veliki dio svojih hranljivih materija.

Bebe hranjene samo formulom imaju povećan rizik od mnogih bolesti kao bebe, a također i kada odrastu. Majčino mlijeko igra važnu ulogu u izgrađivanju jakog imuniteta.

 

Povezani proizvodi

FEMIBION 1
PLANIRANJE +
RANA TRUDNOĆA

Podržava potrebe žene tokom planiranja trudnoće i rane faze trudnoće kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE
FEMIBION 2
TRUDNOĆA +
DOJENJE

Podržava potrebe žene od 13 sedmice trudnoće i tokom dojenja kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE

Uvoznik i distributer:

EL PHARMA

Procter & Gamble Health