Benefiti dojenja za bebu

Dojenje je jedna od stvari koja donosi benefite i mami i bebi. Vaše mlijeko je najbolja hrana za bebu i pozitivne stvari koje će dojenje donijeti Vama i bebi se protežu van same ishrane.

Majčino mlijeko ima sve potrebne hranljive materije i vitamine koji su potrebni bebi u prvih šest mjeseci života. Osim toga, manje je poznato da u mlijeku postoje supstance koje bebi pomažu u borbi protiv virusa i bolesti.

Koliko zapravo dojenje pomaže imunom sistemu bebe?

Mnoge studije su dokazale da se stomačni virusi, bolesti respiratornog sistema, infekcije uha i meningitis javljaju mnogo rjeđe kod beba koje doje. Čak i kada se takve bolesti pojave, dojenje pomaže da simptomi budu manji. Pokazalo se da su od bolesti najviše zaštićene bebe koje su se u prvih šest mjeseci hranile samo majčinim mlijekom bez ikakve čvrste ili ostale hrane.

Glavni razlog za sve ovo je supstanca koja se zove sekretorni imunoglobulin, koja je najprisutnija u prvom mlijeku koje Vaše tijelo proizvede za bebu. Ova supstanca pravi zaštitni sloj, membranu koja će čuvati nos, grlo i crijeva bebe.

Sve funkcioniše tako što Vaše tijelo reaguje na viruse i bakterije koje su u Vašem tijelu i stvara zaštitu za bebu, tako da je dojenje jednako bitno za imuni sistem koliko i za ishranu bebe.

Ojačanje imunog sistema djeteta dojenjem se proširuje i mnogo dalje od prvih mjeseci života jer je utvrđeno da dojenje smanjuje rizik od dijabetesa, nekih vrsta kancera, upale crijeva i visokog krvnog pritiska u kasnijim fazama života. Također, djeca koja nisu bila dojena su kasnije mnogo podložnija alergijama.

Dojenje i inteligencija djeteta

Razne studije dokazuju vezu između hranjenja majčinim mlijekom i kongnitivnog razvoja. U jednoj studiji, gdje je 17.000 djece praćeno od rođenja do 6,5 godina starosti, istraživanje je pokazalo da je IQ djece koja su bila dojena u prosjeku znatno veći.

Druga studija je pratila 4.000 djece i testovi su rađeni u petoj godini. Dojenje je pomoglo djeci da imaju bolje rezultate, a djeca koja su najduže dojena su se najbolje pokazala.

Emocionalna povezanost

Jasno je da se mama i beba dodatno emotivno vezuju prilikom dojenja. Ipak, to se ne završava samo na tome, već neki eksperti vjeruju da je emocionalna veza koju dojenje stvara vjerovatno i jedan od faktora koji povećava inteligenciju djece.

Zaštita od gojaznosti

Stručnjaci smatraju da dojenje smanjuje još jedan veliki rizik modernog doba, rizik od gojaznosti. Bebe usvajaju zdravije prehrambene navike, majčino mlijeko sadrži manje insulina nego mlijeko u prahu i ostale zamjene, a poznato je da insulin pomaže u stvaranju masti u tijelu.

Preko mlijeka bebe dobijaju dovoljno leptina, hormona koji kontroliše apetit, a dokazano je da bebe koje ne doje, brže dobijaju na kilaži u prvim sedmicama života.

Zašto je dojenje dobro za mame?

Novopečene mame se prvenstveno moraju dobro pripremiti za dojenje. Kako emotivno i psihički tako i fizički. Treba se edukovati, posavjetovati i informisati, a osim toga i Vama i djetetu će dojenje biti lakše, prijatnije i kvalitetnije uz Femibion 2.

Već smo pominjali emocionalnu povezanost koja se stvara dojenjem. Mamama je to sigurno jako bitan faktor, kako u ranim fazama tako i u kasnijem razvoju djeteta. Ali naravno da se benefiti za mame tu ne zaustavljaju!

Dojenje smanjuje stres

Dokazano je da žene koje nisu dojile imaju veći rizik od postporođajne depresije. Neke žene ističu da se osjećaju opušteno dok doje i to se dešava jer dojenje oslobađa oksitocin, hormon koji podstiče opuštanje. Lučenje oksitocina pomaže Vašoj materici da se oporavi nakon porođaja, kao i da manje krvarite. Ovaj hormon pomaže i kod sniženja krvnog pritiska.

Kada smo kod stresa i mentalnog zdravlja, valja napomenuti da je dojenje dozvoljeno i ako ste u depresiji. Ipak u tom slučaju se svakako treba posavjetovati sa ljekarom.

Dojenje smanjuje rizik od kancera

Medicinski je utvrđeno da žena što duže doji, ima manji rizik od kancera materice i dojki. Kada je u pitanju rak dojke, najveću zaštitu za mame predstavlja dojenje od godinu dana pa naviše.

Dojenje zapravo potpuno mijenja strukturu tkiva vaših dojki. Laktacija smanjuje lučenje estrogena, što dodatno smanjuje rizik od obje pomenute vrste kancera.

Dojenje smanjuje rizik od osteoporoze

Pri dojenju kosti kod majki se stanjuju, ali ovo zapravo ima sjajna svojstva po povratku plodnosti. Tada se kosti ponašaju poput spužve i apsorbuju više kalcijuma. Kada se cijeli ovaj krug završi, Vaše kosti su snažnije i imate četiri puta manje šanse da kasnije u životu imate problema s osteoporozom.

Brže mršavite dok dojite

Već smo nekoliko puta pisali o mršavljenju poslije porođaja i načinima da se vratite u formu poslije porođaja. Dojenje je još jedan od načina da izgubite na težini. Proizvodnja mlijeka troši otprilike 500 kalorija dnevno i to ako dojite jedno dijete. U slučaju blizanaca taj broj kalorija je još veći.

Gubitak viška kilograma je kod žena koje upražnjavaju dojenje mnogo veći nego kod ostatka populacije, a najviše kilograma se gubi između trećeg i šestog mjeseca poslije porođaja.

Brže ćete se vratiti na posao

Osim što dojenje doprinosi kućnom budžetu jer umnogome smanjuje troškove kada je beba u pitanju, ono će mami pomoći i na radnom mjestu. Mame koje doje će se, prije svega, ranije vratiti na posao i početi da zarađuju, ali to nije sve.

Djeca koja doje su zdravija i manje podložna virusima, alergijama, gripi i bolestima raznih vrsta. To znači da će mame morati mnogo manje da izostaju sa posla.

A šta dobijaju tate?

Oni su možda i najveći dobitnici kada je u pitanju dojenje! Tate dobijaju zdravije, sretnije i ljepše partnerke, te zdraviju, sretniju i pametniju djecu. Djeluje kao dobitna kombinacija, zar ne?

 

Povezani proizvodi

FEMIBION 1
PLANIRANJE +
RANA TRUDNOĆA

Podržava potrebe žene tokom planiranja trudnoće i rane faze trudnoće kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE
FEMIBION 2
TRUDNOĆA +
DOJENJE

Podržava potrebe žene od 13 sedmice trudnoće i tokom dojenja kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE

Uvoznik i distributer:

EL PHARMA

Procter & Gamble Health