Deset razloga zašto beba neće da sisa

Već smo pisali o tome koliko je dojenje zaista važno i zbog čega je bolje da se beba hrani majčinim mlijekom. No, ovdje se često javlja pitanje šta ako beba neće da sisa?

Ukoliko beba neće da sisa, za to može postojati čitav spektar razloga, a mi ćemo izdvojiti deset najčešćih i dati savjete kako prevazići novonastalu situaciju.

1 – Beba ne uspijeva da uhvati dojku na pravi način

Veoma je bitno uvjeriti se da beba ima adekvatan dodir s dojkom i da uspijeva da na pravi način sisa. Ukoliko novorođenče ne uspijeva da svojim pritiskom istisne mlijeko iz dojke, postaje frustrirano i dojenje se pretvara u ozbiljan problem. Ukoliko beba ne umije da sisa, ona će na kraju potpuno odustati od toga.

Kako da beba počne da sisa? Na Vama je da se postarate da dijete od početka bude u adekvatnom položaju i da uspije da se uhvati za dojku na pravi način. Pravi spoj je onaj u kojem beba ustima hvata cijelu bradavicu i dobar dio areole.

2 – Beba je rođena prije vremena

Ako je dijete rođeno prije vremena i moralo je neko vrijeme ostati u bolnici, nije isključeno da beba odbija da sisa. Što je dijete duže ostalo u bolnici teže će mu biti da prihvati dojku, a poseban problem imaju jako male bebe.

Neka djeca koja su rođena ranije su jednostavno premala, imaju jako mala usta i to je razlog zašto na početku beba ne umije da sisa. Kako se dijete razvija i kako mu rastu glava i usta, biti će Vam lakše naviknuti ga da prihvati dojenje.

Dok se dijete ne privikne na dojenje svakako se treba poslužiti adaptiranim mlijekom. Iako dojenje ima svoje prednosti u odnosu na formule za dojenčad, svakako se treba poslužiti ovakvom ishranom dok dijete ne počne sisati.

3 – Imate ravne ili uvučene bradavice

Velika je zabluda da beba odbija dojku ukoliko mama ima ravne ili uvučene bradavice. Mlijeko se izvlači iz dojke, a ne iz bradavica. Ipak, tačno je da je nekim bebama teže da sisaju u slučaju da mama ima ravne ili uvučene bradavice.

Kako uspješno dojiti bebu u ovom slučaju? Evo nekoliko savjeta:

  • palcem i kažiprstom izvucite bradavicu i stavite je u usta djetetu
  • nakratko prislonite nešto hladno na bradavicu
  • pritisnite samu dojku dok je držite, pa će samo tkivo pomoći da se bradavica ispravi i izađe
  • u krajnjem slučaju, iskoristite pumpicu koja će pomoći da bradavica izađe

4– Beba je povrijeđena

Ponekad beba odbija da sisa zbog problema s povredom ramena ili modricama koje su nastale prilikom porođaja. Moguće je da beba neće da sisa jer ne uspijeva da se stavi u odgovarajući položaj koji bi joj omogućio da se ugodno osjeća pri dojenju.

Kako da beba počne da sisa u ovom slučaju? Dovoljno je samo da se sanira nastala povreda ili modrica i beba će početi da sisa.

5 – Mama ne dobija mlijeko na vrijeme

Postoje neke situacije u kojima je potrebno da prođe nekoliko dana dok mama ne dobije mlijeko. U tom slučaju se novorođenče frustrira jer ne dobija potrebne hranljive sastojke, a briga majki je sasvim razumljiva.

Dok se mlijeko ne pojavi, slobodno hranite svoju bebu adaptiranim mlijekom, a čim budete u mogućnosti da dojite dijete, uradite to. Moguće je da u ovom slučaju beba odbija dojku, ali je potrebno samo malo vremena dok se dijete navikne i onda će početi sisati.

6 – Djetetu se spava

Beba odbija dojku kada je pospana, a novorođenčad često osjećaju umor i potrebno im je jako puno sna. Ukoliko vidite da je prije dojenja beba pospana, postoji nekoliko načina da je razbudite.

  • promijenite joj pelenu prije dojenja
  • istrljajte joj stopala ili leđa
  • otkrijte je ili je presvucite

7 – Dijete osjeća bol

Ukoliko je dijete starije i rastu mu zubi, moguće je da zbog tog bola odbija da sisa. Bilo kakav bol u ustima veoma ometa djecu prilikom dojenja i potrebno je imati strpljenja dok ta neprijatnost ne prestane.

Također, djeca koja imaju problema s gasovima i nadimaju se, često odbijaju dojku pošto povezuju svoje probleme s hranom i dojenjem.

8 – Možda Vaše mlijeko nije lijepog ukusa

Ovo je sasvim normalna pojava. Kada Vam se poslije trudnoće vrati ciklus, u tijelu se dešavaju ogromne hormonalne promjene. Zbog toga je moguće da će se ukus mlijeka promijeniti, te da zato beba odbija da sisa.

Postoje i drugi razlozi zbog kojih se djetetu možda neće svidjeti ukus mlijeka. Ukoliko pušite, pijete alkohol ili se nezdravo hranite, vrlo je vjerovatno da se djetetu neće svidjeti ukus mlijeka.

Šta raditi kada dijete odbija da sisa u ovakvoj situaciji?

Morate povesti računa o svom načinu života, eliminisati kofein, cigarete i alkohol iz upotrebe i posavjetovati se sa ljekarom oko toga kako se treba hraniti. Svakako je poželjno da u ishranu dodate i proizvode poput Femibiona 2.

9 – Možda je u pitanju prehlada?

Obična prehlada može da omete bebu kada je dojenje u pitanju. Kada se odrasli ne osjećaju dobro često gube apetit, a slučaj je isti i sa novorođenim bebama. Prehlade su posebno nezgodne jer je djetetu teško da u isto vrijeme diše i sisa.

10 – Dijete nema koncentraciju

Moguće je da beba odbija da sisa jer se previše toga dešava u okolini. Novorođenčad su jako radoznala i zanima ih novootkriveni svijet oko njih. Zbog toga je dobra ideja dojiti dijete na nekom mirnom, skrovitom mjestu bez mnogo ljudi, buke i dešavanja.

ZAKLJUČAK?

Prvo pitanje koje se postavlja ukoliko beba neće da sisa je – kako da počne sisati? U ovom tekstu smo objasnili nekoliko načina, ali u suštini treba biti strpljiv, osluškivati šta dijete želi da Vam kaže i obratiti pažnju na bebino ponašanje.

Kako znati da li je beba sita i koliko je često nuditi da sisa, su povezana pitanja. Dakle, ukoliko dovoljno često nudite bebi da sisa, ona će sasvim sigurno biti sita. Ukoliko odbija, nemojte biti previše uporni, osim u slučaju da već neko duže vrijeme dijete nije imalo obrok.

A naravno da je u svemu tome jako bitna zdrava i sretna mama. Zato je jednako bitna i briga za sebe, koja se ogleda u zdravom životu, izbjegavanju stresa i svakako, ishrani koja odgovara periodu dojenja.

Koliko je dojenje zaista važno?

Kada beba dođe na svijet, nekoliko prvih formativnih mjeseci su jako bitni, a za napredak mališana nema ničeg bitnijeg od ishrane. Kada je ishrana novorođenčadi u pitanju, ne postoji bolja od one prirodne – dojenja. Tako da ako se pitate je li dojenje pravi izbor za Vas – odgovor je da jeste!

 

Povezani proizvodi

FEMIBION 1
PLANIRANJE +
RANA TRUDNOĆA

Podržava potrebe žene tokom planiranja trudnoće i rane faze trudnoće kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE
FEMIBION 2
TRUDNOĆA +
DOJENJE

Podržava potrebe žene od 13 sedmice trudnoće i tokom dojenja kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE

Uvoznik i distributer:

EL PHARMA

Procter & Gamble Health