Trudnoća poslije 35. godine

Trudnoća poslije 35. godine više nije bauk i sve se više žena odlučuje u tom periodu zatrudniti i proširiti svoju porodicu. Razlozi za to su brojni, a prije svega se odnose na vrijeme koje je damama potrebno da završe sa svojim obrazovanjem i izgrade profesionalne karijere.

To se jasno vidi i kada se pogleda statistika. U 2016. je u Americi prvi put registrovano više porodilja koje su imale preko 30 godina, u odnosu na one između 25 i 29 godina. Prosječna starost majki kada je prvo dijete u pitanju je skočila na 28 godina, a 2015. godine je ona bila 26,4 godine. Ovaj trend je i dalje u porastu, pa nije nemoguće da uskoro prosječna starost majki pri prvom porođaju bude i oko 30. godine.

Ipak i dalje u javnosti postoje mnoge predrasude kada je trudnoća poslije 35. godine u pitanju. Smatra se da su šanse za trudnoću poslije 35. drastično manje, ali te tvrdnje su zasnovane na pogrešno protumačenim činjenicama. Mnoge studije uzimaju podatke koji se odnose na stope rađanja u XVIII i XIX vijeku.

Te studije nisu relevantne za moderno doba iz mnoštva razloga – od kulturoloških razloga, do promjena na tržištu rada, pa naravno i do napretka medicine koji je drastično produžio životni vijek, poboljšao kvalitet života i olakšao same procese začeća i trudnoće. Moderne studije pokazuju da žene koje požele da zatrudne poslije 35. godine to i uspijevaju u velikom broju slučajeva.

Tačnije, 66% žena koje pokušaju da zatrudne poslije 35. godine to uspije u roku od godinu dana, dok njih 84% uspije da zatrudni u roku od četiri godine. Naravno, kao i u svim ranijim periodima, i u periodu nakon 35. godine najbolje je iskoristiti najplodnije dane za začetak bebe!

Ono što vjerovatno niste znale je da su u svemu ovome jako važne i godine Vašeg partnera. Ukoliko imate više od 35 godina, a partner Vam je pet ili više godina stariji, smanjuju Vam se šanse da začnete.

Trudnoća u kasnim tridesetima je moguća iako je tačno da se plodnost nakon tridesete godine smanjuje. Zapravo se plodnost kod žena smanjuje još od kasnih dvadesetih, ali to samo znači da će budućim mamama biti potrebno samo malo više vremena da zatrudne. Prirodne trudnoće su moguće i kod žena koje imaju više od 40 godina.

Na rođenju, svaka žena dobije određeni broj jajnih ćelija koji se kreće od milion do dva miliona. Do puberteta ih nestane pola, a s godinama se njihov broj dodatno smanjuje. Ipak, na kraju Vam je potrebna samo jedna jajna ćelija da biste zatrudnili!

No, naravno da biološki sat neće usporavati, tako da ne treba gubiti vrijeme. Ukoliko ne uspijete zatrudniti u roku od šest mjeseci, najbolje je posjetiti ginekologa radi nekih rutinskih testiranja i dobijanja savjeta.

Prva trudnoća nakon 35. godine je postala izbor mnogih žena, a iako je tačno da se u tim godinama povećava rizik od pobačaja – brojke nisu toliko dramatične. Procenti pobačaja se drastično povećavaju u trudnoćama koje počinju u četrdesetim godinama, pogotovo od 45. pa nadalje.

Također se u trudnoćama nakon 35. godine života povećava rizik od mrtvorođenosti, ali ni to nije toliko dramatično kao što se često predstavlja. Jedna studija koja je rađena na uzorku od 385.120 trudnoća u Velikoj Britaniji utvrdila je da se na 1.000 žena mlađih od 35 godina ovo dešava kod 4,7 osoba na 1.000 trudnoća. Prosječan broj mrtvorođenčadi kod trudnoća nakon 35. godine je tek malo veći i iznosi 6,1 osoba na 1.000 trudnoća.

Ono što je sigurno je da će Vam zdraviji način života pomoći i povećati Vam šanse za trudnoću poslije 35. godine. Svakako je poželjno izbaciti alkohol i cigarete iz upotrebe, te redukovati unos kofeina. Generalno je za planiranje trudnoće jako važna tjelesna težina i veoma je važno dovesti tijelo u što bolju formu prije drugog stanja.

A ukoliko zatrudnite poslije 35., svakako biste morali da povedete računa o zdravlju tokom samog drugog stanja. Ne samo da bi bilo poželjno izbjegavati štetne supstance već bi vježba i zdrava ishrana morali postati Vaša svakodnevnica! A uz to, naravno, treba razmisliti i o nekim pomoćnim sredstvima poput dodataka ishrani koji će Vam pomoći da Vaše tijelo lakše podnese težak zadatak koji je pred njim.

Neke ranije studije su također isticale postojanje povećanog rizika od preranog rođenja bebe (rođenja prije 37. sedmice trudnoće) i od premale težine bebe po rođenju (manje od 2,5 kilograma) kod majki koje imaju više od 35 godina. Ipak, najnovija studija doktora Mika Mirskile, direktora Instituta za demografska istraživanja iz Londona, dokazala je da se ti neželjeni simptomi nikako ne mogu povezati sa starošću majki.

„Naši nalazi sugerišu da se žene ne bi trebale brinuti oko svoje starosti kada pokušavaju dobiti dijete. Nalazi pokazuju da individualne životne okolnosti i način života svakog pojedinca imaju mnogo više uticaja od samog godišta“, istakao je doktor Mirskila.

Da li je trudnoća nakon 35. godine zaista rizična?

Statistički su svakako mnogi rizici uvećani. Povećan je rizik od preranog rođenja, pobačaja, te rizici od neželjenih posljedica po zdravlje bebe i mame nakon porođaja. S druge strane, jasno je da su ti rizici mnogo manji nego što se ranije mislilo.

Kao što je i navedeno, sam broj godina ne znači ništa, te su za procjenu mogućih komplikacija tokom i poslije trudnoće mnogo značajniji životni stil i sveukupno zdravlje budućih majki. Zbog toga nije naodmet potražiti savjet doktora i otići na nekoliko rutinskih pregleda prije nego što zaželite da zatrudnite.

Naravno, na kraju se mora reći i da nisu sve odluke koje treba donijeti kada je trudnoća u kasnim tridesetima u pitanju vezane za Vaše tijelo, plodnost i fizičko zdravlje. Vrlo je bitno razmisliti da li ste spremni za takav korak.

Iako je nakon 35. sve teže dobiti dijete, nikako se ne treba odlučiti za tako krupan i ključan korak u životu ukoliko niste dovoljno sigurni u svoju odluku.

 

Povezani proizvodi

FEMIBION 1
PLANIRANJE +
RANA TRUDNOĆA

Podržava potrebe žene tokom planiranja trudnoće i rane faze trudnoće kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE
FEMIBION 2
TRUDNOĆA +
DOJENJE

Podržava potrebe žene od 13 sedmice trudnoće i tokom dojenja kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE

Uvoznik i distributer:

EL PHARMA

Procter & Gamble Health