Zašto geni nisu od presudnog značaja kada se radi o zdravlju?

Šta je epigenetika?

Svi mi nasljeđujemo jedinstveni set hromozoma od naših roditelja. A baš ti geni određuju sve, od boje naših očiju do toga koliko bismo mogli biti dobar trkač. Naši geni nam pomažu i da odredimo svoje buduće zdravlje i vrste bolesti kojima bismo mogli biti podložni u poznim godinama. Ali geni ne pričaju cijelu priču.

Šta je epigenetika?

Naučnici sada znaju da se izvjesni geni uključuju ili isključuju, u zavisnosti od faktora okruženja. Oblast nauke koja istražuje uticaj okoline i načina života na uključenje ili isključenje pojedinih gena se zove epigenetika. Naziv je nastao od grčke riječi epigenesis što u doslovnom prevodu znači iznad gena.

Programiranje ishrane u ranom stadiju i Vaša beba

Vaša beba započinje život kao jedna jedina ćelija sa jedinstvenim DNK. Tokom trudnoće, ova ćelija će se podijeliti na nove ćelije ponovo i ponovo što čini proces koji će se ponoviti milionima puta tokom života Vašeg djeteta. DNK svih novoformiranih ćelija će biti identična, ali ponašanje tih ćelija, odnosno način na koji će tijelo čitati ovaj obrazac će zavisiti od epigenetskih procesa.

Nedavno istraživanje pokazuje da je samo 25% zdravlja Vaše bebe tokom života određeno čistom genetikom. To znači da se do 75% zdravlja bebe nalazi pod uticajem Vaše okoline i načina života kao što je izbjegavanje pušenja, stresa, dobro izbalansiranom ishranom i održavanjem zdrave tjelesne težine. Mjera u kojoj ishrana utiče na buduće zdravlje djeteta na ovaj način predstavlja osnovu istraživanja programiranja ishrane u ranim godinama života (eng. Early Life Nutritional Programming – ENP).

Kako mogu učiniti ono što je najbolje za svoju bebu?

Možete uticati na buduće zdravlje svoje bebe zdravom i izbalansiranom ishranom, zdravim načinom života, kao i pozitivnim emocijama. Kada planirate trudnoću, preporučuje se da počnete uzimati dodatak ishrani koji sadrži folnu kiselinu/folat, ključni vitamin za podršku važnim funkcijama relevantnim za trudnoću.* Zahtjevi za unos folata se tokom trudnoće i dojenja povećavaju i zbog toga dodatak ishrani koji sadrži folat (zajedno s raznovrsnom i izbalansiranom ishranom i zdravim načinom života) može pružiti podršku Vašim specijalnim potrebama za folatom. Preporučuje se da počnete uzimati taj dodatak bar mjesec dana prije začeća. Vrlo je ohrabrujuće znati da možete dosta doprinijeti budućnosti svoje bebe obrativši pažnju na ishranu, jer je dobro zdravlje najdragocjeniji dar!

* Folat doprinosi razvoju tkiva, ćelijskoj diobi i proizvodnji krvi kod trudnica. Dopunski unos folne kiseline povećava nivo folata u trudnoći. Nizak nivo folata u trudnoći je jedan od faktora rizika za razvoj oštećenja neuralne cijevi kod fetusa. Stoga se za žene preporučuje dopunski unos od 400 µg folne kiseline dnevno u periodu od bar jedan mjesec prije i do tri mjeseca poslije začeća. Naučno je dokazano da nizak nivo folata u trudnoći predstavlja važan faktor rizika od oštećenja neuralne cijevi. Pored toga i drugi faktori (poput nasljednih) mogu da povećaju rizik od oštećenja neuralne cijevi.

 

Povezani proizvodi

FEMIBION 1
PLANIRANJE +
RANA TRUDNOĆA

Podržava potrebe žene tokom planiranja trudnoće i rane faze trudnoće kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE
FEMIBION 2
TRUDNOĆA +
DOJENJE

Podržava potrebe žene od 13 sedmice trudnoće i tokom dojenja kao nadopuna zdravoj ishrani.

PROČITAJTE VIŠE

Uvoznik i distributer:

EL PHARMA

Procter & Gamble Health